Doskonały smak i dodatek do wielu potraw. Sos bezmięsny z pastą pomidorową – Przepis.

Z tego przepisu powstaje sos bezmięsny, który świetnie komponuje się z niemal każdym daniem. Sos ten zawiera pastę pomidorową i zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem.

Pracując w szkole, poznałem pewną kobietę. Zaprzyjaźniliśmy się. Mieszka ona z rodzicami w tym samym budynku co ja. Wygląda zupełnie jak sławny szef kuchni. Jest duża i barczysta. Ma mocno czerwone policzki, a włosy spięte są w ciasny kucyk.

Ta pani pachniała jak pieczone ciasto, co było dość interesujące. W ten sposób poznałam rewelacyjny przepis na sos pomidorowy bez mięsa. Smakuje tak samo jak w szkolnej stołówce. Często był tam sos bezmięsny. Był tak dobry, że nie mógł się zestarzeć. Koniecznie trzeba go spróbować!

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 – 1,5 kwaśnej śmietany
  • Do smaku: sól, czarny pieprz i cukier.
  • Można też użyć suszonego kopru, suszonej pietruszki i oregano lub jakieś warzywa.

Sposób przygotowania:

Masło należy roztopić na małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz dodać warzywa. Wmieszaj mąkę pszenną. Dodawaj koncentrat pomidorowy, aż mąka nabierze złotego koloru. Powoli, wolnym strumieniem, dodawaj wodę.

Cały czas mieszaj mieszankę w rondlu. Dodaj przyprawy według własnego smaku. Wymieszaj wszystko razem, a następnie dodaj śmietanę. Uważaj, aby nie powstały grudki. Gotowe.

Ten sos można wykorzystać na wiele sposobów. Sos ten świetnie nadaje się zarówno do tłuczonych ziemniaków, jak i do kaszy. Można go również wykorzystać do wielu innych potraw. Świetnie komponuje się z soczystymi klopsikami. Świetnie komponuje się z soczystymi klopsikami.

Czy podobał Ci się ten przepis? Daj nam znać w komentarzach, co o nim myślisz!

error: Treść zabezpieczona !!