Pracując w szkole, poznałem pewną kobietę. Zaprzyjaźniliśmy się. Mieszka ona z rodzicami w tym samym budynku co ja. Wygląda zupełnie jak sławny szef kuchni. Jest duża i barczysta. Ma mocno czerwone policzki, a włosy spięte są w ciasny kucyk.
Ta pani pachniała jak pieczone ciasto, co było dość interesujące. W ten sposób poznałam rewelacyjny przepis na sos pomidorowy bez mięsa. Smakuje tak samo jak w szkolnej stołówce. Często był tam sos bezmięsny. Był tak dobry, że nie mógł się zestarzeć. Koniecznie trzeba go spróbować!
Masło należy roztopić na małym ogniu. Jeśli chcesz, możesz dodać warzywa. Wmieszaj mąkę pszenną. Dodawaj koncentrat pomidorowy, aż mąka nabierze złotego koloru. Powoli, wolnym strumieniem, dodawaj wodę.
Cały czas mieszaj mieszankę w rondlu. Dodaj przyprawy według własnego smaku. Wymieszaj wszystko razem, a następnie dodaj śmietanę. Uważaj, aby nie powstały grudki. Gotowe.
Ten sos można wykorzystać na wiele sposobów. Sos ten świetnie nadaje się zarówno do tłuczonych ziemniaków, jak i do kaszy. Można go również wykorzystać do wielu innych potraw. Świetnie komponuje się z soczystymi klopsikami. Świetnie komponuje się z soczystymi klopsikami.