Sięganie do dawnych inspiracji naszych przodków, którzy gotowali proste, choć bardzo pożywne dania to doskonałe rozwiązanie. Potrawa wcale nie musi być wykwintna i egzotyczna, aby zadowolić wszystkich smakoszy i napełnić puste żołądki.
Potrawa z makaronu połączonego z ziemniakami to świetna opcja na wykorzystanie resztek z wcześniejszych dni. Zaledwie kilka podstawowych składników wystarczy do stworzenia pełnego posiłku o doskonałym smaku. Na przykład można użyć makaron gnocchi. Niezbędne są również ziemniaki. W wersji potrawy, która nie musi być wegetariańska można wykorzystać także boczek. Jako składnik dodający wyjątkowego smaku należy użyć smażoną cebulkę.
W pierwszej kolejności obrane i surowe ziemniaki trzeba umieścić w osolonej wodzie, a następnie ugotować. Najlepiej użyć po około 2 ziemniaki na jedną osobę. Następnie należy przystąpić do formowania knedli z ciasta o właściwych proporcjach.
Knedle przygotowuje się łącząc 2 jajka, 100 g mąki pszennej, szczyptę soli oraz 4 łyżki chłodnej wody. Knedle również należy ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ziemniaków i knedli trzeba posmarować je odrobiną masła lub ewentualnie smalcu. Świetnym dodatkiem jest podsmażony boczek oraz zeszklona cebulka.