Płatki owsiane ją zagęszczą i dodadzą odpowiedniego smaku. Jest pięknie wybarwiony z dużą ilością warzyw i nawet początkujący może sobie z tym poradzić. Pachnie czosnkiem i przyda się nie tylko wiosną.
Połowę czosnku pokroić w plasterki, resztę wytrzeć. Drobno posiekaj szalotkę, zetrzyj lub pokrój warzywa na kawałki. Płatki z szalotką podsmażamy na tłuszczu. Po chwili dodać warzywa, kminek i plasterki czosnku. Po krótkim smażeniu wbić jajko i pozostawić do stężenia. Wlać większe porcje bulionu i doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 15 minut i dodać groszek i rozgnieciony czosnek. Smażymy krótko, doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Zupa zgęstnieje, więc w razie potrzeby rozcieńczyć ją resztą bulionu. Podawać posypane dymką lub natką pietruszki.