Pożywna zupa jarzynowa. Błyskawicznie znika z talerza. Wyjątkowo smaczny obiad.

Szybka, prosta zupa jarzynowa.

Płatki owsiane ją zagęszczą i dodadzą odpowiedniego smaku. Jest pięknie wybarwiony z dużą ilością warzyw i nawet początkujący może sobie z tym poradzić. Pachnie czosnkiem i przyda się nie tylko wiosną.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • miska mrożonego groszku
  • masło lub olej
  • 2 litry bulionu
  • sól
  • mielony kminek
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

Połowę czosnku pokroić w plasterki, resztę wytrzeć. Drobno posiekaj szalotkę, zetrzyj lub pokrój warzywa na kawałki. Płatki z szalotką podsmażamy na tłuszczu. Po chwili dodać warzywa, kminek i plasterki czosnku. Po krótkim smażeniu wbić jajko i pozostawić do stężenia. Wlać większe porcje bulionu i doprowadzić do wrzenia.

Gotować ok. 15 minut i dodać groszek i rozgnieciony czosnek. Smażymy krótko, doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Zupa zgęstnieje, więc w razie potrzeby rozcieńczyć ją resztą bulionu. Podawać posypane dymką lub natką pietruszki.

error: Treść zabezpieczona !!