Prawdziwy farsz wielkanocny według 100-letniej receptury: Perła w każdej rodzinnej książce kucharskiej.
Na Wielkanoc tradycyjnie przygotowujemy nadzienie wielkanocne.

Przepisów na jego przygotowanie jest z pewnością wiele, ale ja dodam ten, który przekazywany jest w naszej rodzinie od pokoleń. Możesz sprawić, że nadzienie będzie bardziej soczyste lub bardziej suche do smaku, w zależności od tego, jak lubisz.

Jeśli nie chcesz takiego soczystego nadzienia, weź trochę mleka i 1 jajko lub zrób nadzienie na większej blasze i będzie cieńsze.
Składniki:

- 10 bagietek
- 100 ml podgrzanego mleka (w razie potrzeby więcej)
- 4 jajka
- 200 g szynki w kawałku (lub grubsze plastry, pokrojone w kostkę)
- świeża pietruszka
- świeży szczypiorek
- 1 łyżeczka vegety
- 0,5 łyżeczki kminku
- pieprz mielony
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
Bagietki pokroić w kostkę.

Drobno posiekaj zielone zioła. Bułki przełożyć do większej miski i wymieszać z ok. 100 ml mleka. Dodać jajka i dobrze wymieszać – najlepiej wszystko wymieszać ręcznie.

W razie potrzeby dodać więcej mleka. Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Teraz dodaj posiekane zioła, vegetę, kminek, mielony czarny pieprz i sól do smaku.

Ponownie dokładnie wymieszaj. Średniej wielkości blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozłóż mieszaninę równomiernie na blasze do pieczenia.

Rozłóż małe kawałki masła na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut – pilnuj.
