Drobno pokrojoną cebulę doprawiamy octem i ziołami. Smażymy na patelni na złoty kolor. Rogale kroimy w kostkę i moczymy w mleku. Jeśli nie mamy rogali możemy użyć inne pieczywo, np. bagietki.
Tak przygotowane pieczywo doprawiamy oregano, majerankiem, gałką muszkatołową, solą i czarnym mielonym pieprzem. Dodajemy też 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeśli chcemy, aby nasza rolada była bardziej syta możemy na tym etapie dodać pokrojoną szybkę lub inne mięso.
Do wszystkich składników w misce wbijamy 2 jajka i dodajemy wcześniej usmażoną cebulę. Wszystkie składniki miksujemy i przekładamy do worków. Worki związujemy.
Następnie torebki zawijamy w folię i umieszczamy w naczyniu do pieczenia z wodą. Gotujemy całość na kuchence najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej strony. Każdą stronę gotujemy po 15 minut. Po ugotowaniu całość studzimy. Nasza rolada to świetny pomysł na obiad lub sytą przekąskę na zimno.