Ułóż wszystko na blasze do pieczenia: Bardzo proste danie, które możesz jeść przez cały tydzień.
Jeśli skorzystałeś/aś z któreś z moich przepisów, to teraz możesz się łatwo mi za nią odwdzięczyć – po prostu „postaw mi kawę” 🙂
Nakarm większą grupę ludzi tym niesamowicie smacznym daniem. Pieczone mięso z ziemniakami i pysznym sosem to danie, które może zasmakować całej rodzinie, jest bardzo pożywne i smaczne.
Składniki:
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 łyżeczki soli (opcjonalnie do smaku)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- oliwa z oliwek
- 800 g – 1 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- 250 g sera
Sos:
- 3-4 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
- 250 g jogurtu
- 3-4 łyżki majonezu
Sałatka:
- 3 ogórki
- 2 pomidory
- 1/2 czerwonej cebuli
- awokado
- szpinak lub mix sałat
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na początku wycieramy karkówkę ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój mięso na kawałki według uznania.
Połóż plastry na blasze do pieczenia. Do mięsa dodać posiekaną cebulę, sól, czarny pieprz i dokładnie wymieszać rękoma.
Mięso polać oliwą z oliwek, wymieszać i rozprowadzić po całej blasze do pieczenia. Obrane, umyte ziemniaki pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do miski.
Ziemniaki posolić, posypać pieprzem i wymieszać. Następnie kładziemy ziemniaki na mięso.
Zetrzyj twardy ser na grubej tarce i posyp nim ziemniaki. Dodaj musztardę, jogurt, majonez do miski i dobrze wymieszaj łyżką.
Sos rozsmarować na ziemniakach. Przykryj blachę mokrym pergaminem i folią aluminiową.
Blachę wstawić do piekarnika i piec przez 60-70 minut w temperaturze 210-220°C. Ogórki obrać, odciąć końcówki, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski.
Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i cebulę. Następnie dodaj awokado i posiekany szpinak.
Wlej olej do oddzielnej miski i rozgnieć czosnek. Dodaj sok z cytryny, sól, czarny pieprz i wymieszaj.
Wlej mieszaninę olejów do miski z sałatką i wymieszaj. Wyjąć blachę z mięsem z piekarnika, zdjąć papier i folię i piec jeszcze 20-30 minut w temperaturze 210°C.