Te ogórki z miodem idealnie nadadzą się na wakacyjnego grilla. Są przekąską, która zawsze jako pierwsza znika ze stołu.
Sekret udanego grilla tkwi nie tylko w dobrze przyrządzonym mięsie, ale także w odpowiednio dobranych, lekkich warzywnych dodatkach, które sprawiają, że cały posiłek staje się bardziej odżywczy.
Jednym z takich dodatków mogą być ekspresowe w przygotowaniu ogórki z miodem. Ogórki te dobrze przygotować kilka godzin przed podaniem.

Składniki:
- pół kilograma ogórków gruntowych lub szklarniowych;
- 25 ml wody;
- 25 ml oleju;
- 3 ząbki czosnku;
- garść kopru;
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka musztardy Dijon;
- 1 łyżka octu;
- 1 łyżka soli;
- 1 ostra papryczka chili.
Ogórki należy dokładnie umyć i pokroić je na grube plastry.

Czosnek ścieramy na tarce, koperek drobno siekamy, a papryczkę kroimy w drobne plasterki.

Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy wodę i olej.

Następnie dodajemy ocet, sól, miód i musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy.

Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby smaki dobrze się połączyły.

W międzyczasie ogórki dobrze jest przemieszać. 2-3 razy.
