Przekąska pomidorowa na imprezowy stół – goście będą zachwyceni. Pysznie, a jak prosto i szybko
Pomidory są lubiane przez bardzo wiele osób. Dlatego też poniżej prezentujemy przepis na wyjątkową przekąskę o wytrawnym smaku.
Najważniejszą zaletą tej przekąski jest fakt, że można je podawać do każdego dania i doskonale sprawdzi się w przypadku każdej uroczystości.
Danie to może być zrobione zarówno z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego, jak również można do tego wykorzystać samodzielnie wykonane ciasto.
Niezbędne składniki
- ciasto francuskie – 250g
- pomidory – 2 sztuki
- mleko – 50 mililitrów
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa, pieprz i sól – w ilości dla smaku
- bazylia – 1 pęczek
Wykonanie
Ciasto francuskie należy położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy go pokroić w równe kwadraty, które będą miały około 4 centymetry na 4 centymetry. Należy pamiętać, aby ciasto posmarować mlekiem.

Na każdym kwadracie należy położyć grube plastry pomidora, powinny mieć one około 0,5 centymetra każdy. Na plastry pomidora należy położyć pieprz a taką mieszankę włożyć do piekarnika, który wcześniej zostanie nagrzany do 180 stopni.