Wystarczy 1 szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku, pyszne ciepłe bułeczki gotowe.

Smaczne i szybkie bułeczki z nadzieniem.

Spróbujesz raz i z pewnością będziesz chciała, aby każdego dnia zastępowały Ci sklepowe bułeczki.

Do przygotowania bułeczek potrzebujesz:

  • 60 ml wody
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 350 g mąki
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • żółtko do posmarowania bułek 
  • sezam lub mak do posypania
  • serek biały kremowy do nadzienia 
  • zioła dowolne, według uznania do nadzienia

Sposób przygotowania:

Do miski wlej na początku mokre produkty – wodę, jogurt naturalny, olej, białko, sok z cytryny. Wszystko wymieszaj.

Następnie dodaj suche produkty – mąka, proszek do pieczenia, sól, cukier. Gdy wszystkie składniki połączysz dodaj jeszcze miękkie masło i ponownie wymieszaj.

Przygotuj nadzienie. Z serkiem kanapkowym wymieszaj świeże, drobno pokrojone dowolne zioła np. bazylię, rozmaryn. Z ciasta uformuj rulon.

Podziel na równe kawałki. Z uformowanych kulek zrób placki do których włóż nadzienie. Po czym ponownie zrób kulki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a na niej poukładaj bułeczki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp makiem lub sezamem.

Piecz w temperaturze 180° przez około 20 minut. 

Rada:

Nadzienie do bułeczek możesz robić dowolne, według uznania. 

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!