Krucha domowa szynka czosnkowa – Robię prawie w każdy weekend. Babcine przepisy zawsze najlepsze

Szukasz pomysłu na obiad? Odkryj przepis na szynkę czosnkową! Idealnie pasuje do ziemniaków.

Składniki:

  • 2 kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • słodka papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • olej

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso pokrój na kawałki i wymieszaj z pokrojonym czosnkiem. Najlepiej czosnek pokroić na plasterki. Jeżeli masz taką możliwość umieść mięso w lodówce na około 2 godziny.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż cebulę pokrojoną w piórka. Na cebuli połóż mięso, dodaj sól i pierz, czerwoną paprykę. Na mięso ponownie ułóż pokrojoną cebulę.

Sos sojowy wymieszany z koncentratem pomidorowym będzie stanowił górną warstwę potrawy. Po prostu polej tą mieszanką potrawę.

Pieczemy w temperaturze 150 stopni. Czas pieczenia to około 90 minut. Pod przykryciem pieczemy 45 minut. Po tym czasie ściągamy folię czy pokrywkę, aby potrawa ładnie się zarumieniła.

Można podawać z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami. Ziemniaki mogą być w dowolnej formie; ugotowane w mundurkach czy pieczone. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!