Super przepisy na duszoną kapustę – od dziś tylko z nich korzystam. Mój mąż wciąż prosi o dokładkę

Składniki:

  • czerwona kapusta – 1 kg
  • masło – 2 łyżki
  • sok z czarnej porzeczki – 50 ml
  • sok jabłkowy – 50 ml
  • ocet jabłkowy – 1 łyżka
  • miód – 2 łyżki
  • goździki – 5-7 sztuk
  • sól – 2 łyżeczki
  • 1 szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Weź głowę kapusty i przetnij ją na pół. Usuń zewnętrzne liście oraz odetnij łodygę. Następnie poszatkuj kapustę.

Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie. Włóż do niego kapustę i wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki. Przykryj rondel pokrywką i wszystko razem zagotuj.

Następnie zmniejsz temperaturę i pozostaw na najmniejszym ogniu na 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając kapustę. W razie potrzeby możesz ponownie posolić i popieprzyć.

Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień tak, aby doprowadzić do intensywnego wrzenia. Gotuj w ten sposób przez kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu większość cieczy będzie mogła odparować. Kapusta najlepsza będzie następnego dnia.

Pikantna kapusta duszona w piwie

Składniki:

  • mostek wołowy – 230 g
  • miękkie masło – 1 łyżka
  • biała kapusta – pół główki
  • cebula – 1 sztuka
  • jabłko – 1 sztuka
  • piwo – 250 ml
  • ocet jabłkowy – 2 łyżki
  • kminek – 1 łyżeczka
  • sól – 2 łyżeczki
  • mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Pokrój mostek na plasterki i smaż go na patelni na średnim ogniu do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie usmażone kawałki ułóż na talerzu, a do rondla dodaj masło, posieką kapustę, cebulę oraz plasterki jabłka.

Smaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlej piwo i ocet oraz dodaj kminek, sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę do momentu, aż kapusta stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj usmażone wcześniej mięso i wszystko razem wymieszaj, a następnie gotuj przez kolejne 10 minut. .

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!