Weź głowę kapusty i przetnij ją na pół. Usuń zewnętrzne liście oraz odetnij łodygę. Następnie poszatkuj kapustę.
Rozpuść masło w rondlu o grubym dnie. Włóż do niego kapustę i wymieszaj, a następnie dodaj pozostałe składniki. Przykryj rondel pokrywką i wszystko razem zagotuj.
Następnie zmniejsz temperaturę i pozostaw na najmniejszym ogniu na 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając kapustę. W razie potrzeby możesz ponownie posolić i popieprzyć.
Zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień tak, aby doprowadzić do intensywnego wrzenia. Gotuj w ten sposób przez kolejne 2-3 minuty. Dzięki temu większość cieczy będzie mogła odparować. Kapusta najlepsza będzie następnego dnia.
Pokrój mostek na plasterki i smaż go na patelni na średnim ogniu do momentu, aż wytopi się tłuszcz. Następnie usmażone kawałki ułóż na talerzu, a do rondla dodaj masło, posieką kapustę, cebulę oraz plasterki jabłka.
Smaż wszystkie składniki przez 2-3 minuty. Po tym czasie wlej piwo i ocet oraz dodaj kminek, sól, pieprz i cukier. Gotuj pod przykryciem przez około godzinę do momentu, aż kapusta stanie się miękka, od czasu do czasu mieszając.