3 genialne przepisy na wieprzowinę: Nadaje się na normalny dzień, jak i nawet na świątecznym stole.

Szukasz nowego i oryginalnego przepisu na wieprzowinę? Właśnie go znalazłaś – a nawet 3! Po prostu wybierz lub wypróbuj je wszystkie naraz. Na pewno nie pożałujesz.

Przepis 1 – Pyszne soczyste roladki

Składniki:

  • 1,3 kg polędwicy wieprzowej bez kości
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • czerwona mielona papryka
  • koperek
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 – 5 ziemniaków
  • Sól
  • czarny pieprz mielony
  • czerwona mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • suszony czosnek
  • oliwa z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka octu
  • 1/2 kg cukru pudru
  • 1/2 l soli
  • 250 ml wody

Przygotowanie:

Schab kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem.

Posolić, doprawić i popieprzać mięso z obu stron. Koperek drobno siekamy, mieszamy ze zmiękczonym masłem i przeciśniętym czosnkiem.

Rozłóż tę mieszankę na każdym arkuszu mięsa i bułce.  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do formy do pieczenia. Posyp solą, suszonym czosnkiem, czarnym pieprzem i czerwonym mielonym pieprzem. Wlej olej i wymieszaj. Roladki mięsne nabić na 3 szaszłyki, ułożyć na ziemniakach na blasze do pieczenia i przykryć mokrym papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut. Cebulę obrać, pokroić w paski, zalać octem, solą, posypać cukrem i zalać wodą.

Następnie wymieszaj. Po upływie czasu pieczenia wyjąć mięso i ziemniaki, zmielić mięso i ziemniaki szczotką silikonową i piec przez kolejne 20 minut.  Wlej napar z cebuli i włóż cebulę do miski. Gotowe, możemy służyć.

Drugi przepis

Składniki:

  • 700 g karkówki
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • zioła prowansalskie
  • 5 pl oleju roślinnego
  • 3 ziemniaki
  • Sól
  • czarny pieprz mielony
  • czerwona mielona papryka
  • zioła prowansalskie
  • młotki bambusowe

Przygotowanie:

Pokrój szyję w plastry i postukaj w mięso tłuczkiem. Włóż je do miski, posyp solą, przyprawami, ziołami prowansalskimi i zalej olejem. Ziemniaki obrać, pokroić w grubsze ukosy, posolić, doprawić, posypać czerwonym mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. 

Na koniec wlej olej i wymieszaj. Kawałek mięsa nakłuwamy na bambusowych młotkach, a następnie nakłuwamy kółka ziemniaczane. W ten sposób naprzemiennie układamy mięso i ziemniaki. Następnie wszystko zawijamy w papier do pieczenia, folię i pieczemy. Piec około 90 minut w temperaturze 200°C.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, przecinamy folię i papier do pieczenia i pieczemy kolejne 30 minut. Gotowe, możemy służyć.

Trzeci przepis

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej bez kości
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • zioła prowansalskie
  • 2 cebule
  • plastry boczku
  • olej roślinny
  • czerwona mielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • kapusta

Przygotowanie:

Cały schab kroimy w plastry, aby nie pokroić ich do końca, tylko robimy głębokie nacięcia.

Posolić, doprawić, posypać ziołami prowansalskimi i dobrze posypać całe mięso. Cebulę obrać , pokroić w półpierścienie i włożyć do każdego nacięcia mięsa. Teraz do każdego nacięcia wkładamy plaster boczku.

Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i wlej trochę oleju do osobnej miski, mieszając czerwony zmielony pieprz i zmiażdżony czosnek. Mięso ułożyć na blasze do pieczenia i posmarować przygotowaną mieszanką.  Oczyszczamy kapustę, pozbywamy się kopru i kroimy na cienkie talarki.

Następnie ułożyć na blasze wokół mięsa, posolić i posmarować kapustę odrobiną oleju. Przykryj papierem do pieczenia, folią i piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez około 60 minut. Po tym czasie odsłonić blachę do pieczenia i piec przez kolejne 20 minut. Gotowe, możesz podawać na przykład z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!