Mielone roladki z patelni – Przepis, który rodzina od stołu oderwać się nie pozwoli.

Prezentujemy dzisiaj smażone roladki z mięsem mielonym do przygotowania na patelni. Nie ma potrzeby korzystania z piekarnika.

Lista składników:

  • Mąka pszenna: 200g
  • Proszek do pieczenia: 10g
  • Sól: 5g
  • Śmietana: 150ml
  • Olej: 20ml
  • Mleko: 20ml
  • Mięso mielone: 300g
  • Pieprz: 3g
  • Ser twardy: 150g
  • Majeranek: 5g
  • Cebula: 1 sztuka
  • Natka pietruszki: 1 pęczek
  • Jajko: 1 sztuka
  • Olej do smażenia
  • Woda: 50ml

Sposób przygotowania:

Utwórz ciasto przez połączenie mąki, soli, mleka, oleju, śmietany i proszku do pieczenia w misce. Przykryj folią i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj ciasto na stolnicy posypanej mąką do grubości około 1 cm.

W innej misce zmieszaj mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i majeranek. Nałóż farsz mięsny na cieście i zawiń w roladę. Przygładź brzegi i pokrój roladę na kawałki o szerokości około 3 cm.

Na patelni, smaż roladki na oleju do zezłocenia z obu stron. Następnie dodaj 50 ml wody, przykryj pokrywką i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!