Deser bez pieczenia „Ptasie mleczko” – Hit każdego przyjęcia. Zasmakuje każdemu. Oto przepis.

O tym deserze słyszeli chyba wszyscy. Ci, którzy go próbowali na pewno tego nie żałowali.

Mowa o „Ptasim Mleczku”, przysmaku zarówno dla dzieci, młodzieży, jak i tej nieco starszej młodzieży – dosłownie dla wszystkich.

Niezbędne składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • żelatyna w proszku – 15g,
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka,
  • masło – 50g,
  • cukier – 140g,
  • niesłodzone mleko skondensowane – 80 ml,
  • białka z jajek – 3 sztuki.

Sposób przygotowania:

Na początku należy przygotować małą miseczkę, do której wsypujemy, żelatynę, a następnie zalewamy 4 łyżkami wody. Mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut. Jak formę na ciasto najlepiej użyć takiej o wymiarach 35×25 cm, formę wykładamy folią spożywczą.

Następnie wlewamy mleko do garnka, dodajemy masło i na wolnym ogniu podgrzewamy, do momentu rozpuszczenia się masła. Po wykonaniu tych czynności wyłączamy ogień i odstawiamy na bok, do ostygnięcia.

W małym rondelku umieszczamy przygotowaną wcześniej żelatynę i dodajemy do niej 70g cukru, podgrzewamy na małym ogniu. Podgrzewamy cukier i żelatynę do momentu ich rozpuszczenia, cały czas mieszając.

Uwaga, nie możemy dopuścić do zagotowania mieszanki. Po rozpuszczeniu odstawiamy rondelek na bok.

Przygotowujemy kolejną miskę, do której wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę za pomocą miksera lub trzepaczki. Po ubiciu piany stopniowo dodajemy do niej pozostały cukier, nie przestając jej ubijać. Kiedy białka będą już ubite, wlewamy do nich żelatynę z cukrem.

Kolejnym krokiem jest dodanie mleka z masłem i wymieszanie wszystkiego razem. Później wlewamy ekstrakt waniliowy i ponownie mieszamy.

Tak przygotowaną masę, umieszczamy w formie, równamy powierzchnię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub minimum kilka godzin. Kolejnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i rozpuszczamy w rondelku dwie tabliczki gorzkiej czekolady.

Delikatnie smarujemy nią wierzch ptasiego mleczka. Należy pamiętać by czekolada nie była zbyt gorąca. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!