Tajemnica przygotowania doskonałych klopsików – Tradycyjny przepis, który wszyscy uwielbialiśmy.

Tradycyjny przepis na klopsiki z mięsa mielonego. Danie znane w każdym polskim domu.

Chociaż każdy kucharz zna swoją wersję tego dania, sekretną tajemnicą poniższego przepisu jest idealna proporcja mięsa w stosunku do reszty składników. Połącz to danie z ulubioną surówką i zaskocz bliskich tradycyjnym obiadem pamiętanym z kuchni mamy i babci. Klopsiki mielone to doskonały pomysł na mięsne danie obiadowe, które zasmakuje każdemu.

Składniki:

  • mięso mielone około 500 g – można użyć połączenia wieprzowego i wołowego
  • cebula 1-2 sztuki
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • 300 g ciemnego chleba
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony
  • olej roślinny np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

W pierwszym kroku przygotuj chleb. Miękki środek pokrój na kawałki, a skórkę odkrój.  Środek chleba zamocz w mleku lub w wodzie, aż zmięknie. Natomiast skórkę rozłóż na blaszce do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na kilka minut. Powinna się ususzyć, by można było pokruszyć ją na drobno.

Jeżeli masz mięso w kawałku zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. Przygotowaną cebulę obierz, umyj i posiekaj na drobno.

Do mięsa mielonego dodaj rozmięknięty chleb (wcześniej odciśnięty z nadmiaru płynu). Do powstałej mięsnej masy dodaj cebulę i pokruszony chleb. Dopraw całość solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj, by składniki dobrze połączyły się ze sobą.

Nadszedł czas na uformowanie klopsików. Najlepiej robić to za pomocą zwilżonych dłoni, zapobiegnie to przywieraniu masy do skóry. Porcję mięsa (około czubatej łyżki) uformuj w okrągły kształt. Powstałe klopsiki obtaczaj w bułce tartej.

Klopsiki powinny być lekko spłaszczone z obu stron, by mogły się równomiernie usmażyć. Dzięki temu zabiegowi środek dobrze się upiecze, bez przypalenia wierzchu klopsa. Klopsiki można usmażyć na patelni, ale równie dobrze smakują po upieczeniu w piekarniku.

Ostatnim krokiem, by powstał pyszny obiad jest przygotowanie reszty dodatków. Idealnie będą smakować w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem oraz bukietem surówek. Pełnowartościowy obiad gotowy. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!