Pulpety ziemniaczane z serem. Mój przepis na wszystkie okazje!
2 747
Składniki:
1 kg gotowanych ziemniaków
1 cebula
120 g startego sera cheddar lub innego twardego sera
4 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
suszony majeranek
Panierka:
2 jajka
mąka
szczypta wędzonej papryki w mące do panierowania
bułka tarta
olej do formy lub formy do pieczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w skórkach i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć, ser grubo zetrzeć.
Wymieszaj starte ziemniaki, jajka, posiekaną cebulę, starty ser, przyprawy i musztardę.
Panierować klopsiki w mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy w formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, które od wewnątrz nasączamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Smacznego!