Pulpety ziemniaczane z serem. Mój przepis na wszystkie okazje!

Składniki:

  • 1 kg gotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 120 g startego sera cheddar lub innego twardego sera
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek

Panierka:

  • 2 jajka
  • mąka
  • szczypta wędzonej papryki w mące do panierowania
  • bułka tarta
  • olej do formy lub formy do pieczenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w skórkach i ostudzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć, ser grubo zetrzeć.
Wymieszaj starte ziemniaki, jajka, posiekaną cebulę, starty ser, przyprawy i musztardę.

Panierować klopsiki w mące, jajku i bułce tartej. Pieczemy w formie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, które od wewnątrz nasączamy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!