Przepyszne delikatne ciasto o zapachu kawy. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub herbatą.
To aromatyczne kawowe ciasto o niesamowicie delikatnym smaku, idealnie nadaje się do kawy lub herbaty. Ten bardzo prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 2,5 szklanki mleka,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 1 saszetka cukry wanilinowego,
- 1 saszetka proszku do pieczenia,
- pół szklanki gorącej wody,
- stopiona czekolada,
- orzechy laskowe.
Przygotowanie:
Do miski należy wsypać szklankę cukru. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką piankę po czym dodać olej oraz wodę. Składniki wymieszać ręcznie przy pomocy trzepaczki. Kolejnym etapem będzie dodanie przesianej mąki, skrobi, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i kakao, po czym ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w temperaturze 170- 180 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło, włóż wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyciągnięciu jest sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło.
Kolejnym etapem jest przygotowanie mieszanki. Do naczynia wsyp kawę oraz cukier i zalej gorąca wodą i mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto się upiecze, pokrop je przyrządzoną mieszanką kawową. Ciasto można udekorować np. cukrem pudrem.