Przepyszne delikatne ciasto o zapachu kawy. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub herbatą.

To aromatyczne kawowe ciasto o niesamowicie delikatnym smaku, idealnie nadaje się do kawy lub herbaty. Ten bardzo prosty przepis, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 saszetka cukry wanilinowego,
  • 1 saszetka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • stopiona czekolada,
  • orzechy laskowe.

Przygotowanie:

Do miski należy wsypać szklankę cukru. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką piankę po czym dodać olej oraz wodę. Składniki wymieszać ręcznie przy pomocy trzepaczki. Kolejnym etapem będzie dodanie przesianej mąki, skrobi, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i kakao, po czym ponownie dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do foremki na babkę i piec w temperaturze 170- 180 stopni Celsjusza, aż do uzyskania złocistobrązowego koloru. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło, włóż wykałaczkę w ciasto, jeśli po wyciągnięciu jest sucha, oznacza to, że ciasto się upiekło.

Kolejnym etapem jest przygotowanie mieszanki. Do naczynia wsyp kawę oraz cukier i zalej gorąca wodą i mlekiem i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto się upiecze, pokrop je przyrządzoną mieszanką kawową. Ciasto można udekorować np. cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!