Tureckie bułeczki zrobione z ciasta drożdżowego i przyrządzane na patelni to ciekawy przepis, który na pewno zaskoczy Cię swoim wykonaniem. Bułeczki okazują się idealnie puszyste i mięciutkie. To idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy czy filiżanki aromatycznej herbaty.
Pokruszone drożdże zalewamy olejem. Dodajemy do nich mleko i sól i dokładnie łączymy. Następnie porcjami dodajemy mąkę i zaczynamy zagniatać ciasto.
Zostawiamy je pod przykryciem i czekamy aż zwiększy swoją objętość (dwukrotnie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części.
Z każdej formujemy owalną bułeczkę i układamy ją na wcześniej nasmarowaną olejem patelnię. Ponownie odstawiamy całość na około godzinę, by się powiększyła. Patelnię umieszczamy na małym ogniu i przykrywamy przykrywką. Gotujemy do czasu, aż bułeczki zrumienią się od spodu. Później przykrywamy je pergaminem i odwracamy w taki sposób, aby papier był na spodzie.