Zaskoczę Cie tym przepisem na puszyste tureckie bułeczki z patelni. Wychodzą puszyste i bardzo miękkie

Puszyste tureckie bułeczki przygotowywane na patelni – sprawdź koniecznie!

Tureckie bułeczki zrobione z ciasta drożdżowego i przyrządzane na patelni to ciekawy przepis, który na pewno zaskoczy Cię swoim wykonaniem. Bułeczki okazują się idealnie puszyste i mięciutkie. To idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy czy filiżanki aromatycznej herbaty.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 240 ml mleka;
  • 200 ml oleju;
  • 50g drożdży;
  • 10 g koperku;
  • łyżeczka soli.

Jak przygotować?

Pokruszone drożdże zalewamy olejem. Dodajemy do nich mleko i sól i dokładnie łączymy. Następnie porcjami dodajemy mąkę i zaczynamy zagniatać ciasto.

Zostawiamy je pod przykryciem i czekamy aż zwiększy swoją objętość (dwukrotnie). Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części.

Z każdej formujemy owalną bułeczkę i układamy ją na wcześniej nasmarowaną olejem patelnię. Ponownie odstawiamy całość na około godzinę, by się powiększyła. Patelnię umieszczamy na małym ogniu i przykrywamy przykrywką. Gotujemy do czasu, aż bułeczki zrumienią się od spodu. Później przykrywamy je pergaminem i odwracamy w taki sposób, aby papier był na spodzie.

Ponownie kładziemy przykrywkę i smażymy do zrumienienia z drugiej strony. Po zdjęciu z patelni smarujemy wierzch olejem i posypujemy koprem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!