Wystarczy jedynie ułożyć starte jabłka na przemian z twarogiem i gotowe – Smaczna i szybka w przygotowaniu szarlotka.

Tak pysznej szarlotki z pewnością jeszcze nie jadłeś. Na cieście układam starte jabłka, a następnie je przykrywam.Poniżej przedstawiam przepis.

Mam przyjemność zaproponować wyjątkowy przepis na domową szarlotkę z twarogiem. Już po pierwszym kęsie zaskoczy cię jej wyjątkowy smak. Może być ona doskonałym dodatkiem do herbaty albo aromatycznej kawy. Świetnie będzie się też prezentować na świątecznym stole.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 250 g masła (lub ewentualnie margaryny)
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżki soli

Składniki na nadzienie:

  • 4 większe albo 6 mniejszych jabłek
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta wanilii
  • 500  twarogu
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 średnie jajko (jeśli będzie taka potrzeba)
  • 1-2 łyżki skrobi albo mąki

Sposób przygotowania:

Przy użyciu miksera ubijamy masło. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Potem trzeba stopniowo dodać mąkę i wszystko wymieszać do momentu powstania gładkiej i jednorodnej masy.

Kolejnym krokiem jest owinięcie ciasta w folię spożywczą i włożenie go do lodówki. Powinno ono tam pozostać na mniej więcej 40 minut. Po wyjęciu ciasto kroimy na 2 części.

Później posypujemy mąką stolnicę i rozwałkowujemy na niej połowę ciasta.

Po wykonaniu powyższych czynności zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Na tarce (grube oczka) ścieramy jabłka. Następnie posypujemy je cynamonem i wanilią. Natomiast twaróg musimy połączyć z cukrem, śmietaną i jajkiem.

Ciasto, które zostało rozwałkowane wcześniej, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatkowo można je jeszcze posypać mąką lub skrobią.

Kolejnym krokiem jest stworzenie wzoru szachownicy. W tym celu powinno się nakładać na zmianę łyżkę masy serowej i masy jabłkowej.

Teraz drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy i ostrożnie kładziemy na warstwie nadzienia. Jeżeli ciasto wystaje gdzieś poza krawędzie blachy, warto je delikatnie obciąć małym nożem i położyć na wierzchu. Nie można zapomnieć o nakłuciu ciasta przy pomocy widelca, a później o posmarowaniu go rozkłóconym jajkiem.

 Na końcu ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Smacznego! Teraz już możesz cieszyć się cudownym smakiem szarlotki.

error: Treść zabezpieczona !!