Wystarczy kilka minut aby przygotować to pyszne ciasto kefirowe. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Ciasto, które wychodzi każdemu! Dziecinnie proste w przygotowaniu, nawet dla najbardziej opornych cukierników domowych.

Genialnie sprawdzi się jako deser do niedzielnego obiadu, albo na spotkania z przyjaciółmi. Ciasto kefirowe będzie też idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych lub w przypadku wizyty niespodziewanych gości.

Czego potrzebujesz?

Ciasto:

  • 120 gram masła (miękkiego, pamiętaj by wcześniej wyciągnąć z lodówki)
  • 250 gram cukru
  • 3 jajka kurze
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml kefiru naturalnego
  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Lukier:

  • 60 ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Na początek przygotuj formę do pieczenia ciasta i posmaruj ją masłem. Optymalnie możesz też posypać bułką tartą, ale nie musisz. Do miski przełóż masło oraz dodaj cukier.

Całość miksuj na średnich obrotach przez około 2 minuty. Następnie dodaj jajka i ekstrakt waniliowy. Ponownie miksuj (też około 2 minut). Na koniec wlej kefir i miksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyciągnij osobną miskę i przesiej do niej mąkę, wsyp proszek do pieczenia i sól. Całość pomieszaj. Tak przygotowaną mieszankę stopniowo dodawaj do wcześniejszych składników.

Konsystencja ciasta przed wylaniem do formy powinna być gładka. Do przygotowanej na samym początku formy do pieczenia, przelewasz gotową masę i w razie konieczności wyrównujesz.

Pieczenie:

180 stopni, przez 40-45 minut.

W czasie pieczenia ciasta możesz przygotować lukier. Cukier puder wsypujesz do miseczki, następnie dodajesz mleko i sok z cytryny. Całość energicznie mieszasz do uzyskania gładkiej masy.

Bon appetit!

error: Treść zabezpieczona !!