Pulchne, miękkie i aromatyczne: Babcine kapuśniaczki w cieście drożdżowym.
Oto ulubiona przekąska z mojego dzieciństwa – kapuśniaczki na cieście drożdżowym. Wciąż uwielbiam je bardziej niż słodycze.
Przepis na te pyszne bułeczki jest skarbem mojej babci. Są one niezwykle pulchne, miękkie, soczyste i aromatyczne – polce lizać!
Składniki na ciasto
- mąka – 0,5 kg
- woda – 2 szklanki
- sól – 1 łyżeczka
- cukier – 1 łyżka
- drożdże – 10 gr
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
Nadzienie
- kapusta – 700 gr
- cebula – 2 sztuki
- marchewki – 2 sztuki
- sok pomidorowy – 0,5 szklanki
- olej roślinny – 50 gr
- sól, świeżo zmielony pieprz – do smaku

Przygotowanie
Posiekaj kapustę, zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oleju roślinnego i podsmaż warzywa na złoty kolor na małym ogniu. Posól, dopraw pieprzem, wlej sok pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Przepis na ciasto jest szybki i prosty: wymieszaj 3 łyżki mąki, sól, cukier i oliwę z oliwek. Wlej 1 szklankę wrzącej wody do tej mieszaniny i szybko wymieszaj. Pozostaw do zaparzenia i ostygnięcia (około 10 minut). Dodaj drugą szklankę wody do mieszanki i dobrze wymieszaj.
Wsyp przesianą mąkę małymi porcjami i zagnieć ciasto. Zwiń ciasto w rulon i podziel na równe części (około 16 sztuk), uformuj je w okrągłe placki i pozostaw na 5-7 minut.
Teraz pora, abyś stworzyła z nich bułeczki, rozprowadź nadzienie na środku, złącz krawędzie i nadaj ciastu piękny, owalny kształt formując tym samym bułeczki. Smaż je na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym z obu stron na złoty kolor.