Pyszne kotleciki wg babcinego przepisu – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem

Ziemniaki to warzywo, z którego można zrobić wiele dań z różnych dziedzin kuchni. Tym razem na tapecie znalazły się przepyszne kotleciki wg babcinego przepisu.

Dużym atutem takiego dania jest zagospodarowanie resztek ziemniaków z wczorajszego obiadu, dzięki czemu nie narażamy się na marnowanie żywności, a jednocześnie mamy ciepły i smaczny posiłek kolejnego dnia.

Składniki:

  • 6-7 ziemniaków,
  • 70 g sera (jakiś twardszy rodzaj),
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • 20 g masła,
  • olej roślinny do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i ostudzić. Gdy ziemniaki będą już zimne, pokroić na mniejsze kawałki i przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa.

Cebulę należy pokroić na drobną kostkę. W misce wymieszać ziemniaki, jajko, cebulę i starty ser. Całość dobrze wymieszać.

Następnie formować niewielkich rozmiarów kotleciki. Do osobnej miski wsypać bułkę tartą.

Uformowane kotlety obtoczyć w bułce. Patelnię z olejem i masłem rozgrzać na średnim ogniu.

Gdy tłuszcz będzie wystarczająco nagrzany usmażyć kotlety po obu stronach aż nabiorą złotego koloru.

Tak przygotowane kotlety to świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu. Wystarczy dodać do nich ulubioną surówkę, np. coleslaw i  sycący obiad gotowy.

error: Treść zabezpieczona !!