Dziś zdradzę Wam mój rodzinny przepis na naleśniki, który jest wykorzystywany w naszej rodzinie od lat. Korzystamy z niego zawsze gdy mamy ochotę na szybki i pyszny obiad.
Naleśniki można przyrządzić zarówno na słodko jak i wytrawnie w zależności od tego na co w dany dzień najdzie ochota. Tradycyjna receptura mojej babci na naleśniki ma niekonwencjonalny składnik, który sprawia, że ciasto jest zwarte i żadne nadzienie z niego nie wycieka.
Jajka dokładnie ubij z cukrem, szczypta soli i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mleko i olej roślinny. Skrobia to ten niekonwencjonalny składnik, który dodaje ciastu gładkości. Skrobia należy wymieszać we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszać z masą naleśnikową. Powoli dodawaj mąkę tak by nie zrobiły się w cieście grudki. Teraz wystarczy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i smażyć naleśniki.