Ten przepis znajduje się w mojej rodzinie od pokoleń, a tajemnica kryjąca się za nim polega na jednym tajemniczym składniku. Sprawdź przepis, dzięki któremu zakochasz się na nowo w naleśnikach.
Przepis na przepyszne babcine naleśniki. Sekret tkwi w jednym tajnym składniku. Nigdy się nie przypalają i są mięciutkie jak wata.
Dziś zdradzę Wam mój rodzinny przepis na naleśniki, który jest wykorzystywany w naszej rodzinie od lat. Korzystamy z niego zawsze gdy mamy ochotę na szybki i pyszny obiad.

Naleśniki można przyrządzić zarówno na słodko jak i wytrawnie w zależności od tego na co w dany dzień najdzie ochota. Tradycyjna receptura mojej babci na naleśniki ma niekonwencjonalny składnik, który sprawia, że ciasto jest zwarte i żadne nadzienie z niego nie wycieka.
Do przygotowania potrzeba:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Jajka dokładnie ubij z cukrem, szczypta soli i cukrem waniliowym. Następnie dodaj mleko i olej roślinny. Skrobia to ten niekonwencjonalny składnik, który dodaje ciastu gładkości. Skrobia należy wymieszać we wrzącej wodzie i dokładnie wymieszać z masą naleśnikową. Powoli dodawaj mąkę tak by nie zrobiły się w cieście grudki. Teraz wystarczy rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i smażyć naleśniki.
