Początkującym również uda się ten przepis.
Do 200 ml letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Wymieszaj i odstaw, aż drożdże urosną. Do większej miski dodaj resztę mleka, jajka, żółtka i pozostały cukier.
Mieszamy. Dodaj rum, olej. Stopniowo wcierać w mąkę ze szczyptą soli, startą skórką z cytryny. Wymieszajmy ciasto. Posyp mąką i przykryj ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut, układamy na drewnianej desce, którą posypaliśmy mąką (aby ciasto się nie sklejało).
Ciasto rozwałkować i posypanym mąką kubkiem wyciąć koła o średnicy 8 cm.
Dodaj więcej oleju do garnka (pączki muszą unosić się na wodzie). Do gorącego dokładamy kółka, w których robimy palcami w środku dziurkę (abyśmy mieli miejsce na dżem, czekoladę). Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Układamy je na serwetce, aby odessać nadmiar tłuszczu. Posyp pączki cukrem pudrem, włóż do dziurek łyżkę dowolnego dżemu lub czekolady, najlepiej domowej roboty lub mus owocowy.