Paszteciki z kapustą bez jajek. Bardzo apetyczne, miękkie i delikatne. Uwielbiam to nadzienie.

Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Wlewać wodę i dokładnie mieszać do momentu, aż ciasto będzie jednolite i miękkie.

Miskę posmarować olejem i włożyć do niej przygotowane ciasto. Przykryć folią lub bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

W międzyczasie posiekać drobno cebule i kapustę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę do zarumienienia.

Dodać kapustę i smażyć na dużym ogniu, stale mieszając. Dodać przyprawy – paprykę w proszku, suszoną miętę i całość dokładnie wymieszać.

Na stolnicy ugnieść ciasto i podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować je na małe, okrągłe placki. Na każdy z nich nałożyć łyżkę przygotowanego nadzienia.

error: Treść zabezpieczona !!