Domowe zupy jak u babci: 3 najlepsze przepisy. Są zdrowe, dobrze działają na żołądek – każdy się zajada

Domowe zupy jak u babci

Zupy od lat goszczą na polskich stołach. Oto trzy przepisy na pyszne i zdrowe zupy domowej roboty. Przepisy te pochodzą od naszych babć. Na pewno znają doskonale znają je nasze mamy z czasów swojego dzieciństwa, a ich główną zaletą jest prostota wykonania, wartości odżywcze oraz bukiet naturalnych aromatów.

Zupa nr 1: Zupa z kaszą manną oraz czosnkiem

Do wykonania tej zupy są potrzebne następujące składniki:

  • pół szklanki kaszy manny,
  • jedna szklanka pokrojonej marchewki w drobną kostkę,
  • pół szklanki pietruszki pokrojone w drobną kostkę,
  • dwie łyżki stołowe masła,
  • jedna cała cebula,
  • 3 obrane ząbki czosnku,
  • wedle gustu: kiełbasa, wędzona szynka bądź boczek (tak do smaku),
  • dodatkowo: szczypta soli, dwie łyżki czerwonej mielonej papryki, jedna łyżka kminku, szczypta czarnego mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności kaszę należy kilkukrotnie przepłukać, a następnie zalać ją wodą bądź jeśli mamy taką możliwość domowym bulionem. Następnie należy ją przykryć pokrywką i gotować przez około 15 minut. Warzywa należy przygotować i pokroić je w drobną kostkę.

Jeżeli zdecydujemy się na wykonanie zupy z dodatkiem mięsnym, czyli na przykład kiełbasą, boczkiem bądź szynką wędzoną; należy ją również pokroić. Następnie należy obrać i drobno pokroić cebulę i ją podsmażyć na masie. Na patelnię do podsmażonej cebuli dorzucamy wszystkie warzywa i dusimy wszystko razem przez kolejne 5 minut.

Następnie należy dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub inny dodatek mięsny. Całość należy zamieszać po czym  przykryć na kilka chwil przykrywką, po czym całość zdjąć z pieca z ognia. Następnie zawartość patelni należy kolejno: posypać zawartość patelni czerwoną mieloną papryką, wymieszać i włożyć do garnka, w którym ugotowaliśmy wcześniej kaszę.

W razie potrzeby gdyby zupa okazała się dla nas zbyt gęsta należy dodać do niej wodę. Następnie należy doprawić zupę solą oraz pieprzem i innymi przyprawami. Gdy to zrobimy całość należy ugotować do miękkości. Ostatnim krokiem jest dodanie do naszej zupy świeżo przeciśniętego przez prasę czosnku i następne gotujemy zupę przez około 10 minut. Po upływie czasu gdy zupa będzie gotowa można dodatkowo udekorować ją ziołami.

Zupa nr 2: Zupa jarzynowa z klopsikami

Do wykonania zupy są potrzebne następujące składniki:

  • 750 g mięsa zmielonego,
  • 250 g obranej cebuli,
  • 150 g marchewki,
  • 50 g makaronu,
  • 350 g ziemniaków,
  • dwa litry wody,
  • dwie łyżki stołowe oleju,
  • sól (do smaku),
  • poł małej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
  • 5 g kopru,
  • jeden liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Na początek cebulę pokrój na małe kawałki. Następnie mięso mielone wymieszaj z połową pokrojonej cebuli. Całość posól oraz dopraw pieprzem mielonym. Następnie wszystko wymieszaj i uformuj (najlepiej mokrymi dłońmi) z powstałej masy niewielkiej wielkości kuleczki.

Następnie kolejno ziemniaki; obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Pozostałą część cebuli należy podsmażyć na patelni, a następnie dodać do niej marchewkę i wszystko dokładnie wymieszać.

Patelnię należy przykryć pokrywką i dusić przez około 5 minut. Zawartość patelni przełóż do średniej wielkości garnka, zależ wodą i dodaj klopsiki. Całość wymieszaj i ugotuj. Następnie dodaj warzywa, sól, czarny pieprz, liść laurowy i wymieszaj, a następnie przykryj całość pokrywką i gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Na koniec dodaj do zupy makaron i posiekaj koperek. Zupę gotuj jeszcze przez około 3 minuty i dodaj posiekany koperek. Zupa jest już gotowa.

Zupa nr 3: Zupa ziemniaczana

Do przygotowania zupy ziemniaczanej są potrzebne następujące składniki:

  • pięć większych ziemniaków,
  • pół małej łyżeczki kminku,
  • pół małej łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • pół małej łyżeczki ususzonego majeranku,
  • pięć ząbków obranego czosnku,
  • dwie łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • do smaku: sól oraz mielony czarny pieprz,
  • półtorej litra wody.

Sposób przygotowania:

Na początku ziemniaki należy kolejno; obrać, umyć i pokroić w małą kostkę, a następnie należy je ugotować w osolonej wodzie. Do garnka należy dodać kminek, paprykę, majeranek oraz olej. Gdy ziemniaki będą już miękkie należy dodać do nich czosnek oraz wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej blenderem ręcznym). Przed podaniem zupy można posypać całość dodatkowo posypać żółtym startym na tarce serem.

error: Treść zabezpieczona !!