Oto przepis na najlepszy deser, jaki próbowałam. Zasmakuje absolutnie każdemu. Lepszy niż lody

Ciasto, które jest delikatniejsze niż lody? Niby niemożliwe, ale oto jest.

Połączenie czekolady i śmietanki. Niby takie klasyczne, ale zdobędzie serce każdego.

Składniki na ciasto

  • 5 jajek
  • 125 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 40 ml wody

Składniki na nadzienie

  • 400 g śmietanki 30%
  • 75 g miodu
  • 8 g cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny + 50 ml wody
  • 125 g białej czekolady
  • 100 ml mleka

Składniki na polewę

  • 80 g śmietany 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie

Zaczynamy od biszkoptu.

Najpierw ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach przez około 10 – 12 minut, do momentu utworzenia się puszystej pianki. Do tej pianki dodajemy cukier waniliowy, kakao i sól i mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy do naszej masy etapami, lekko mieszając od dołu do góry. Bierzemy dwie łyżeczki ciasta i mieszamy je z wodą, po czym wylewamy na brzeg miski i ponownie dokładnie mieszamy ciasto od dołu do góry.

Zajmijmy się teraz blachą.

Naszą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy cienką warstwą masła. Na nią wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, piekąc ciasto około 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.

Po tym czasie sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem. Jeśli biszkopt będzie idealnie upieczony, należy dać mu czas na całkowite ostygnięcie. Następnie przekrawamy biszkopt na pół i, jeśli to konieczne, przycinamy boki, żeby były proste.

Jedną część biszkoptu przekładamy do kwadratowej foremki, której boki wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia lub folią do ciasta.

Teraz czas na krem.

Mieszamy żelatynę z wodą i pozwalamy jej spęcznieć. Do drugiej miski wlewamy śmietanę, dodajemy wanilię i ubijamy na gęstą pianę, po czym wstawiamy ją do lodówki.

Podgrzewamy mleko, nie pozwalając mu jednocześnie się zagotować, i polewamy nim pokruszoną wcześniej białą czekoladę. Odczekujemy 1 minutę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do tej masy dodajemy miód i ponownie bardzo dokładnie mieszamy.

Teraz podgrzewamy żelatynę, żeby zrobiła się płynna i jednorodna. Wlewamy ją do masy czekoladowej i odkładamy, pozwalając jej wystygnąć.

Na koniec porcjami dodajemy schłodzoną bitą śmietanę i mieszamy do uzyskania gładkości. Teraz równomiernie rozprowadzamy nasz krem po biszkopcie i przykrywamy drugim.

Ostatnia prosta, czyli polewa.

Podgrzewamy śmietanę, nie pozwalając przy tym, aby się zagotowała, i tak podgrzaną śmietaną polewamy pokruszoną czekoladę. Odczekujemy 1 minutę i mieszamy trzepaczką tak długo aż polewa będzie gładka.

Równomiernie polewamy ciasto naszą polewą, dekorujemy wierzch np. przy pomocy łopatki z ząbkami i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin.

I ostatnia rada na koniec: przed krojeniem ciasta najlepiej namoczyć nóż w ciepłej wodzie.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!