Super przepis warty zapisania: Zrób fileta w ten sposób, a Twoja rodzina Ci za to podziękuje. Jest tak pyszny, każdy się zajada.
Dzisiejszy przepis to kolejny krok w kierunku zdrowego domowego jedzenia. Głównym składnikiem jest kurczak!
Filet z kurczaka okaże się soczysty i nabierze nieopisanie wyraźnego smaku, jeśli zostanie przygotowany w niecodziennym sosie. Zalecenia dotyczące składników. Do marynaty użyj musztardy o umiarkowanej ostrości, miód wybierz o łagodnym smaku np. lipowy. Potrzebny będzie śmietana najlepiej 18%.

Składniki
- Czosnek – 2 ząbki
- Miód – 3 łyżki
- Musztarda – 3 łyżki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Filet z kurczaka – 800 g
- Boczek – 100 g
- Śmietana – 200 ml
- Sól – do smaku
- Natka pietruszki – do smaku
Przygotowanie:
Zrób marynatę. Posiekaj obrany czosnek, dodaj miód, musztardę, oliwę z oliwek, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Zalej przygotowany filet z kurczaka z marynatą, pozostaw na co najmniej godzinę, możesz nawet na całą noc.
Pokrojony boczek podsmaż na patelni, przełóż na ręcznik papierowy. Usmaż filet z kurczaka na rozgrzanej patelni (4 minuty na każdej stronie). Wlej pozostałą marynatę. Duś pod pokrywką przez 15 minut. Podawaj danie posypane boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
