Pyszny kurczak „Akordeon”: Tajemnicza sztuczka szefa kuchni, dzięki której jest wyjątkowo soczysty i smaczny

Spróbuj niekonwencjonalnego połączenia smaków i przygotuj piersi z kurczaka według tego przepisu. Dzięki sekretnemu składnikowi jakim są jabłka, będą wyjątkowo soczyste i smaczne. Koniecznie spróbuj!

Potrzebujesz:

Dla 3 osób

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka dowolnego dżemu np. porzeczkowego/śliwkowego
  • czarny pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Natnij 6-7 razy piersi z kurczaka  po obu stronach i posól. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Umyj jabłka, usuń pestki i pokrój je ze skórką na plasterki.

Masło również pokrój w plasterki. Gdy masz już wszystko gotowe, zacznij wkładać do nacięć plasterki czosnku, jabłka, masło, a następnie ułóż wszystkie trzy kawałki mięsa obok siebie w naczyniu do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C i piecz około 20 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Dodaj do miseczki łyżkę dżemu oraz odrobinę czarnego pieprzu, możesz dodać więcej przypraw do smaku. Następnie wyjmij mięso z piekarnika i posmaruj sosem.

Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz kolejne 10 minut w temperaturze 200 ° C. Na koniec możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!