Ugotuj według tego przepisu, a nie pożałujesz: Pyszny schab, który śmiało możesz podawać na świątecznym stole.

Przygotuj ten pyszny schab według naszego przepisu a nie pożałujesz. Pokrojoną w cienkie plasterki możesz podawać na świątecznym stole lub podawać z grubsza pokrojoną razem z ulubionym dodatkiem!

Składniki:

  • 1,2 kg polędwicy wieprzowej
  • sól
  • szklanka wody
  • 1 l mleka
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe papryczki chili
  • liść laurowy
  • 2 świeże papryki
  • opcjonalnie: rozmaryn lub inne zioła

Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.  Posyp solą i odstaw do lodówki na około 20 minut.  Do garnka wlej szklankę wody i zagotuj.

Teraz wlej mleko do garnka, wyjmij polędwicę z lodówki i włóż do gotującego się mleka.

Cebulę obrać, pokroić na 4 części i włożyć do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i papryczką chili.  Możemy również dodać gałązkę pietruszki, rozmarynu i tym podobne.

Teraz dodamy kolejny liść laurowy i nowe przyprawy.  Mięso musi być całkowicie zanurzone w mleku i w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.

Przykryj pokrywką i gotuj przez około 60 minut. Czasami odwracamy mięso i mieszamy mleko. Po ugotowaniu pozostawić mięso do ostygnięcia w mleku, następnie wyjąć i osuszyć papierowymi ręcznikami.  Mięso możemy pokroić w grubsze plastry i podać z ulubionym dodatkiem, używając wywaru w następujący sposób.

Wybieramy przyprawy i zioła, lub możemy przecedzić i zagęścić sos mąką. Dodaj sól do smaku. Możemy również pokroić polędwicę w cienkie plasterki i podać jako część świątecznych przekąsek.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!