Sernik z mlekiem skondensowanym – goście zjadają w kilka chwil. Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada

Przepyszny i błyskawiczny do przygotowania sernik! Pozycja obowiązkowa w przepisach każdej gospodyni.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • sól
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
  • 100 ml śmietany 36%
  • 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
  • skórka cytrynowa
  • sok z cytryny

Jak przygotować?

Przygotuj mikser. Do naczynia dodaj żółtka, proszek budyniowy, mleko skondensowane, ser, sok i skórkę cytrynową. Całą zawartość mieszaj na niskich obrotach około 15 minut.

Ubij białka, dodając do nich sól. Po wyłączeniu miksera dolej do masy pianę i delikatnie wszystko wymieszaj. Przygotuj tortownicę i przelej do niej przygotowaną substancję.

Piecz całość przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, przykryj ciasto papierem do pieczenia i pozwól mu się piec przez kolejne 40 minut.

Gdy już minie wyznaczony czas, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Pozwól sernikowi przestygnąć przed podaniem.

Na sam koniec, wypadałoby go jakoś udekorować. Z pomocą przyjdzie na pewno cukier puder, a może równie dobrze jakaś polewa? To już twoja wola.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!