Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach: Przepis na bożonarodzeniowy Strudel.

Jeśli jeszcze nie przygotowałaś świątecznych wypieków to nadszedł ten czas! Mamy dla Ciebie klasyczny przepis na Strudel – wynik jest tego wart.

Składniki

    • 200 g suszonych owoców
    • 60 ml soku pomarańczowego
    • 100 g masła
    • 250 g mąki pszennej
    • 5 g proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 70 g cukru
    • 4 g cukru waniliowego
    • 1 jajko
    • 1/4 skórki z pomarańczy
    • 50 g kandyzowanych owoców
    • 70 g migdałów
    • szczypta imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu
    • 125 g miękkiego twarogu
    • 50 g roztopionego masła
    • 40 g cukru pudru

Przygotowanie

Możesz wziąć dowolny suszony owoc. Ja do przepisu użyłam rodzynek, żurawinę i suszone morele. Trzeba je sparzyć wrzącą wodą, dokładnie wypłukać i osuszyć ręcznikiem. Suszone morele pokroić w kostkę.

Następnie zalej suszone owoce sokiem pomarańczowym i pozostaw na co najmniej kilka godzin, najlepiej na całą noc. Konieczne jest, aby owoce wchłonęły cały sok.

Migdały zalej wrzątkiem na 5 minut, aby łatwo je obrać. Po 5 minutach obierz orzechy. Następnie smaż na złoty kolor i posiekaj nożem.

Owoce kandyzowane pokrój w drobną kostkę.

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło ubijaj mikserem przez kilka minut na puszystą masę. Podczas ubijania dodaj do niego sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj jajko do masła i ubijaj przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodaj twarożek i skórkę pomarańczową – ubijaj.

Mąkę mieszamy z przyprawami i przesiewamy na masę maślaną. Wszystko wymieszaj mikserem i wyrabiaj ciasto rękami. Powinno być gładkie i nie przyklejało się do dłoni. Dodaj do niego migdały, suszone i kandyzowane owoce.

Posyp blat roboczy mąką i rozciągnij ciasto na warstwę. W środku robimy zagłębienie wałkiem i zwijamy jedną stronę na drugą, ale nie do końca.

Przenieś strudel na pergamin i ułóż w formie. Kształt należy dopasować do wielkości ciasta, aby się nie rozwaliło. Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut.

Gorący upieczony strudel posmarować w połowie roztopionym masłem i posypać do połowy cukrem pudrem. A gdy trochę ostygnie, powtórz procedurę.

Zaleca się pieczenie strudla na kilka dni przed świętami. W tym czasie jego smak i aromat stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i bogatszy. Smacznego i wspaniałego świętowania dla wszystkich!

error: Treść zabezpieczona !!