Przekąska, którą nikt nie pogardzi. Wyśmienita uczta dla smakoszy. Przepis.
Przygotuj chrupiące naleśniki w domu według naszego prostego przepisu. Zrobiłam je jako smakołyk na przyjęcie urodzinowe i zniknęły przed przybyciem gości.

Składniki:
- 150 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki jogurtu
- 3 łyżeczki soli
- 250 g twardego sera
- 50 g masła
Przed pieczeniem:
- 1 jajko
Przygotowanie:
Drożdże rozgniatamy do pojemnika z mlekiem. Na razie mieszamy i odkładamy. Do większej miski dodaj mąkę, jogurt, roztopione masło, sól. Teraz do miski wlewamy również mleko drożdżowe.

Mieszankę dobrze wymieszać łyżką, wymieszać ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Kwaśne ciasto kładziemy na blacie, trochę mu pomagamy. Zwijamy go w prostokąt.

Rozwałkowane ciasto posyp zmiękczonym masłem. Posyp tartym serem. Przetłumaczymy ciasto na trzy części, pomożemy i przetłumaczymy je ponownie.

Następnie rozwałkowujemy ciasto. Posyp zmiękczonym masłem. Teraz posyp startym serem. Przetłumaczymy i rozprowadzimy ponownie, tak jak w poprzednich krokach. Cały ten krok powtórzymy jeszcze raz. Ciasto będziemy rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów.

Za pomocą formy wycinamy z ciasta kółka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Niech wyrośnie na około 15-20 minut. Jajka rozbijamy do miseczki, nacieramy nią pogany, wierzch posypujemy serem. Piec w 15-20°C w 200°C.
