Przepis, który zachwyci niejednego łakomczucha, czyli jak przyrządzić ciasto niczym w prl-owskich bufetach.
Uwielbiałeś muffinki z czasów PRL-u? Przeczytaj koniecznie ten tekst!
Poznaj przepis na ciasto według przepisu, który prezentujemy poniżej. To powrót do dawnych bufetów z PRL-u. Dzięki naszym radom dowiesz się, jak uzyskać pyszne, delikatniutkie i mięciutkie ciasta.

Przepis na ciasto
W naszym przepisie odnajdziesz widmo wymagań stawianych przez państwo, które dotyczyły produktów spożywczych, usług i towarów o wysokiej jakości. Chyba dzięki temu jedzenie w czasach PRL-u było dobre jakościowo i pyszne.
Nie możesz zapomnieć także o wyjątkowych placuszkach wypełnionych rozmaitymi nadzieniami, które można było wszędzie kupić. Dziś niestety już nie są przyrządzane. Na szczęście receptura przetrwała próbę czasu i możemy ją wykorzystać również dzisiaj.

Niejedna pani domu jest w stanie upiec wyjątkowe ciasta przy zachowaniu odpowiednich proporcji. Interesujący jest fakt, że mleko i jajka możesz odłożyć z powrotem do lodówki – w przygotowaniu tego ciasta nie będą Ci potrzebne. W ten sposób nie tylko zrobisz dobre ciasto, ale także zaoszczędzisz pieniądze.
Składniki
- 20 g cukru
- 170 ml wody o ciepłej temperaturze
- 10 g masła (ewentualnie oleju roślinnego bądź margaryny)
- 10 g drożdży
- 5 g soli
- 310 g mąki