Przekąska, którą nikt nie pogardzi. Wyśmienita uczta dla smakoszy. Przepis.

Przygotuj chrupiące naleśniki w domu według naszego prostego przepisu. Zrobiłam je jako smakołyk na przyjęcie urodzinowe i zniknęły przed przybyciem gości.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 łyżeczki soli
  • 250 g twardego sera
  • 50 g masła

Przed pieczeniem:

  • 1 jajko

Przygotowanie:

Drożdże rozgniatamy do pojemnika z mlekiem. Na razie mieszamy i odkładamy. Do większej miski dodaj mąkę, jogurt, roztopione masło, sól. Teraz do miski wlewamy również mleko drożdżowe.

Mieszankę dobrze wymieszać łyżką, wymieszać ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Kwaśne ciasto kładziemy na blacie, trochę mu pomagamy. Zwijamy go w prostokąt.

Rozwałkowane ciasto posyp zmiękczonym masłem. Posyp tartym serem. Przetłumaczymy ciasto na trzy części, pomożemy i przetłumaczymy je ponownie.

Następnie rozwałkowujemy ciasto. Posyp zmiękczonym masłem. Teraz posyp startym serem. Przetłumaczymy i rozprowadzimy ponownie, tak jak w poprzednich krokach. Cały ten krok powtórzymy jeszcze raz. Ciasto będziemy rozwałkować na grubość 2-3 centymetrów.

Za pomocą formy wycinamy z ciasta kółka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Niech wyrośnie na około 15-20 minut. Jajka rozbijamy do miseczki, nacieramy nią pogany, wierzch posypujemy serem. Piec w 15-20°C w 200°C.

Możemy serwować rumiane naleśniki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!