Jest to niewątpliwie danie przywołujące wielu osobom sentymentalne wspomnienia i lata młodości, smaki dzieciństwa czy odwiedzinami u babci. Uroku dodaje mu fakt, iż przepis pochodzi z kwartalnika wydanego w 1895 roku co sprawia, iż można potraktować go jako klasyk.
Przygotowania rozpocząć należy od przesypania mąki do miski i wyrzeźbieniu w niej dołka. W tym czasie w ciepłym mleku rozpuścić należy świeże drożdże. Następnie przelać trzeba je do mąki, dodając kolejno żółtko, masło oraz szczyptę soli. Kolejno należy to dokładnie wymieszać z wykorzystaniem drewnianej łyżki.
Ciasto odłożyć należy następnie na 20 minut. Powinno ono podwoić swoją objętość. Następnie należy rozgrzać olej na patelni. Drewnianą łyżką należy wyłożyć porcję racuchów. By zapobiec przyklejaniu się ciasta do łyżki i sprawie by ładnie odpadało no na patelnię, wystarczy za każdym razem przed nałożeniem go namoczyć łyżkę w wodzie.