Najlepsze jakie jadłam: Oryginalny przepis na racuszki według przedwojennej receptury.

Poniżej prezentowany jest przepis na smaczne, proste do przygotowania, pulchne racuszki.

Jest to niewątpliwie danie przywołujące wielu osobom sentymentalne wspomnienia i lata młodości, smaki dzieciństwa czy odwiedzinami u babci. Uroku dodaje mu fakt, iż przepis pochodzi z kwartalnika wydanego w 1895 roku co sprawia, iż można potraktować go jako klasyk.

Do przygotowania ich potrzebne będzie:

  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 250 g przesianej mąki
  • olej do smażenia

Przygotowania rozpocząć należy od przesypania mąki do miski i wyrzeźbieniu w niej dołka. W tym czasie w ciepłym mleku rozpuścić należy świeże drożdże.  Następnie przelać trzeba je do mąki, dodając kolejno żółtko, masło oraz szczyptę soli. Kolejno należy to dokładnie wymieszać z wykorzystaniem drewnianej łyżki.

Ciasto odłożyć należy następnie na 20 minut. Powinno ono podwoić swoją objętość. Następnie należy rozgrzać olej na patelni. Drewnianą łyżką należy wyłożyć porcję racuchów. By zapobiec przyklejaniu się ciasta do łyżki i sprawie by ładnie odpadało no na patelnię, wystarczy za każdym razem przed nałożeniem go namoczyć łyżkę w wodzie.

Tak przygotowane racuszki należy piec z obu stron, przeznaczając na to około trzy do czterech minut dla każdej strony. Warto przypilnować tego procesu, by krawędzie nie przypalały się. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!