Sprawdzona rada doświadczonych gospodyń domowych: Dzięki temu zabiegowi nie będziesz mieć więcej strucli pękających z boku.

Kto nie pokochałby tradycyjnego strudla?

Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć maku, orzecha włoskiego, twarogu czy kakaowego strudla, a nasze babcie wiedziały, jak najlepiej go przygotować. Jeśli zdarza się, że podczas pieczenia strucli ciasto pęka na bokach, mamy kilka cennych rad od doświadczonych gospodyń domowych.

Dzięki tym przydatnym wskazówkom z Facebooka upieczesz najlepszy strudel, który nie pęka. Być może znasz już niektóre procedury, a niektóre na pewno Cię zaskoczą. Jeśli je połączysz, strudel powinien wyjść do jednostki z gwiazdką.

Doświadczenie wielu gospodyń domowych pokazało, że bardziej wilgotne nadzienia, takie jak kakao czy twaróg, mogą powodować zamoczenie ciasta, które następnie pęka podczas pieczenia.

Jak przygotować strudel, aby nie pękał?

Przygotowanie ciasta

Podstawą całego procesu jest dobre wyrośnięcie ciasta. Następnie po rozwałkowaniu ciasta i zwinięciu strudla odstawiamy pod przykryciem na blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Dobrze wyrośnięte ciasto to pierwszy krok do sukcesu.

Kolejnym ważnym etapem przygotowania strudla jest jego odpowiednie rozwałkowanie i zawinięcie. Możesz się zdziwić, że ciasto nie powinno mieć jednakowej grubości na całej powierzchni. Idealnie nadaje się do rozwałkowania ciasta od najcieńszego do najgrubszego.

Wałkowanie zaczynamy od cieńszej strony  która będzie wewnątrz, a grubsza część ciasta będzie na zewnątrz. Końcówkę ciasta dobrze sklejamy (od środka można posmarować odrobiną jajka) i układamy na spodzie pod struclem. Strucla nie należy zwijać zbyt ciasno.

Luźniejsza folia może również pomóc w zapobieganiu pękaniu folii. Okazało się, że nie wystarczy tylko nakłuć wierzch ciasta wilgotnymi nadzieniami. Mówi się, że pomaga, jeśli ciasto jest cięte ukośnie w cienkie paski na wierzchu.

Nacięcia nie powinny być zbyt głębokie i nie powinny znajdować się zbyt blisko siebie. Wiele gospodyń domowych zaleca smarowanie wierzchu ciasta. Ilość nadzienia powinna być odpowiednia , ponieważ zbyt dużo nadzienia może spowodować pęknięcie strudla.

Ta procedura jest zalecana do nadzienia kakaowego. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Posypać kakao lub budyniem czekoladowym w proszku, posypać cukrem i skropić olejem lub roztopionym masłem.

Zawijamy, pozostawiamy do lekkiego wyrośnięcia na blasze, wierzch ciasta również smarujemy olejem lub roztopionym masłem. I wstaw do zimnego piekarnika. Następnie włącz piekarnik – może ci się to wydawać dziwne, ale ta rada ma tak naprawdę ponad 100 lat.

Wynik będzie doskonały! Jeśli po wypróbowaniu wszystkich powyższych wskazówek strudel nadal pęka, przyczyną może być również piekarnik. Prawdopodobnie uszczelka jest uszkodzona, a piekarnik zasysa powietrze, co powoduje gorszą jakość pieczenia. Mamy nadzieję, że te wskazówki Ci pomogą.

Powodzenia!

error: Treść zabezpieczona !!