Rewelacyjny smak: Pyszne Warzywne gołąbki, którymi każdy się zajada. Hit w mojej kuchni.

Te gołąbki warto przygotować, jeżeli chcemy mieć pewne źródło witamin na zimę. To niezwykłe i bardzo zdrowe danie, które dzięki marynacie nabiera wyjątkowego, wyrazistego smaku.

Wypróbuj ten przepis, aby o dowolnej porze roku móc cieszyć się wszystkimi wartościowymi składnikami warzyw. Podawanie ich w formie gołąbków zawiniętych w liście kapusty zadziwi każdego.

Składniki:

  • średnia biała kapusta
  • 500 g marchwi
  • średni burak ćwikłowy
  • 2 papryki
  • cebula
  • papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie – do smaku
  • 1 l wody
  • 100 ml octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj kapustę. Włóż ją do mikrofalówki na ok. 10 minut, ustawiając niską moc. Oderwij liście i wytnij nożem zgrubienia.

Następnie zrób nadzienie.

Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w półksiężyce. Papryki pokrój w paseczki, a papryczkę chili w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zeszklij cebulkę na oleju. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i kawałki warzyw. Smaż do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Odstaw do wystygnięcia.

Buraka pokrój w paski. Porcje mieszanki warzywnej zawijaj w liście kapusty. Gołąbki umieść w czystych, wysterylizowanych szklanych słoikach, ułóż paski buraka.

Przygotuj marynatę:

Do wody dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier. Zagotuj. Zdejmij z ognia, dolej ocet i starannie wymieszaj całość. Zalej gołąbki gotową marynatą, zamknij słoiki i pasteryzuj je przez ok. 25 minut. Potem zawiń je np. w koc i pozostaw, aż zupełnie wystygną. Przechowuj słoiki z gołąbkami w miejscu suchym i osłoniętym przed światłem.

Im dłużej będą się marynować, tym bogatszy będzie ich smak. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!