Wypróbuj ten przepis, aby o dowolnej porze roku móc cieszyć się wszystkimi wartościowymi składnikami warzyw. Podawanie ich w formie gołąbków zawiniętych w liście kapusty zadziwi każdego.
Najpierw przygotuj kapustę. Włóż ją do mikrofalówki na ok. 10 minut, ustawiając niską moc. Oderwij liście i wytnij nożem zgrubienia.
Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w półksiężyce. Papryki pokrój w paseczki, a papryczkę chili w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Zeszklij cebulkę na oleju. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku i kawałki warzyw. Smaż do miękkości, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
Buraka pokrój w paski. Porcje mieszanki warzywnej zawijaj w liście kapusty. Gołąbki umieść w czystych, wysterylizowanych szklanych słoikach, ułóż paski buraka.
Do wody dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i cukier. Zagotuj. Zdejmij z ognia, dolej ocet i starannie wymieszaj całość. Zalej gołąbki gotową marynatą, zamknij słoiki i pasteryzuj je przez ok. 25 minut. Potem zawiń je np. w koc i pozostaw, aż zupełnie wystygną. Przechowuj słoiki z gołąbkami w miejscu suchym i osłoniętym przed światłem.