Chętnie po nie sięgamy czy to na rodzinny obiad czy świąteczny stół. I chociaż można je kupić w niemal każdym sklepie to jednak wszyscy wiedzą, że najlepsze i najsmaczniejsze są te robione w domu.
Niestety robienie a zwłaszcza lepienie pierogów często wydaje się czynnością bardzo pracochłonną i wymagającą dużej ilości czasu, dlatego nieraz rezygnujemy z domowych wyrobów na rzecz zakupiony w sklepie.
Z naszą instrukcją „krok po kroku” zobaczysz jak możesz naprawdę przyspieszyć lepienie pierogów.
Ciasto pierogowe rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie.
Przygotuj wcześniej przyrządzony farsz, twórz z niego niewielkie kulki i układaj je mniej więcej w odległości 5 – 7 cm od krawędzi ciasta.
Pozostawioną wcześniej krawędzią ciasta przykryj ułożony farsz – ciasto delikatnie dociśnij, aby nadać mu odpowiedni kształt pierogów.
Użyj szklanki lub okrągłej foremki do wycinania pierogów – ich brzegi możesz dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że ciasto dobrze się skleiło.