Robienie pierogów stało się łatwiejsze. Babcia nauczyła mnie, jak je szybko lepić. Instrukcja krok po kroku

Pierogi to jedno z naszych tradycyjnych dań, w dodatku także bardzo smacznych i ulubionych przez wiele osób.

Chętnie po nie sięgamy czy to na rodzinny obiad czy świąteczny stół. I chociaż można je kupić w niemal każdym sklepie to jednak wszyscy wiedzą, że najlepsze i najsmaczniejsze są te robione w domu.

Niestety robienie a zwłaszcza lepienie pierogów często wydaje się czynnością bardzo pracochłonną i wymagającą dużej ilości czasu, dlatego nieraz rezygnujemy z domowych wyrobów na rzecz zakupiony w sklepie.

Pokażemy Ci dzisiaj jak to zmienić.

Z naszą instrukcją „krok po kroku” zobaczysz jak możesz naprawdę przyspieszyć lepienie pierogów.

Jak przygotować pierogi łatwo i szybko

Ciasto pierogowe rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy lub kuchennym blacie.

Przygotuj wcześniej przyrządzony farsz, twórz z niego niewielkie kulki i układaj je mniej więcej w odległości 5 – 7 cm od krawędzi ciasta.

Pozostawioną wcześniej krawędzią ciasta przykryj ułożony farsz – ciasto delikatnie dociśnij, aby nadać mu odpowiedni kształt pierogów.

Użyj szklanki lub okrągłej foremki do wycinania pierogów – ich brzegi możesz dodatkowo docisnąć widelcem, aby mieć pewność, że ciasto dobrze się skleiło.

I to już wszystko! Teraz możesz już gotować swoje domowe pierogi i zajadać się nimi z przyjemnością!

error: Treść zabezpieczona !!