Chrupiące rogaliki z nadzieniem jabłkowym i kwaśną śmietaną – Te rogaliki są szybkie do zrobienia.

Ten przepis jest tak pyszny, że będziesz chciał go zrobić jeszcze nie raz.

Croissanty będą pyszne i miękkie. To najlepszy sposób na przygotowanie jabłek w domu. Koniecznie spróbuj też nadzienia z maku, orzechów włoskich i dżemu. Odmierz składniki za pomocą łyżki miarowej o pojemności 200 ml.

Oto składniki do przygotowania tego pysznego dania.

  • 3 jajka,
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Jedna filiżanka (świeżych) drożdży
  • skórka z jednej cytryny,
  • 125g roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody,
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 2 filiżanki mąki pszennej

Nadzienie do wyboru:

  • Nadzienie jabłkowe: Robi się je z jabłek (4 do 5 sztuk), cukru, cynamonu i innych składników.
  • Nadzienie orzechowe: Użyj 1-2 łyżek stołowych mleka, orzechów i cukru.
  • Można też zrobić nadzienie makowe, dżemowe lub serowe.

Przed pieczeniem rozłóż na wierzchu rogalików.

  • 2 łyżki stołowe mleka + 2 żółtka

Przygotowanie:

Wymieszaj śmietanę, sok ze startej cytryny, jajka i sól z mąką.

W letniej wodzie wymieszaj 1 łyżkę cukru z 2 łyżkami mąki. Dodaj drożdże do mleka i pozostaw na kilka minut. Wymieszaj zakwas z pozostałą mąką i masłem.

Przez co najmniej 10 minut wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Połącz starte jabłka, cynamon i gorące mleko. Dodać cukier do orzechów.

Podziel ciasto na 8 bochenków, a następnie podziel je na 16 równych kawałków. Każdy z kawałków powinien być zwinięty w okrąg. Na wierzchu ciasta zrobić nożem nacięcia.

Na środku umieścić nadzienie. Rozwałkowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtka z mlekiem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Rozprowadź masę na rogalikach. Piec rogaliki przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż będą złotobrązowe.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!