Croissanty będą pyszne i miękkie. To najlepszy sposób na przygotowanie jabłek w domu. Koniecznie spróbuj też nadzienia z maku, orzechów włoskich i dżemu. Odmierz składniki za pomocą łyżki miarowej o pojemności 200 ml.
Wymieszaj śmietanę, sok ze startej cytryny, jajka i sól z mąką.
W letniej wodzie wymieszaj 1 łyżkę cukru z 2 łyżkami mąki. Dodaj drożdże do mleka i pozostaw na kilka minut. Wymieszaj zakwas z pozostałą mąką i masłem.
Przez co najmniej 10 minut wyrabiaj ciasto rękami, aż będzie gładkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Połącz starte jabłka, cynamon i gorące mleko. Dodać cukier do orzechów.
Podziel ciasto na 8 bochenków, a następnie podziel je na 16 równych kawałków. Każdy z kawałków powinien być zwinięty w okrąg. Na wierzchu ciasta zrobić nożem nacięcia.
Na środku umieścić nadzienie. Rozwałkowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj żółtka z mlekiem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, aż uzyskasz gładką masę. Rozprowadź masę na rogalikach. Piec rogaliki przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż będą złotobrązowe.