Z pewnością uda Ci się za pierwszym razem zrobić karmelową śmietanę na wypełnienie wietrzników lub innych ciast.

Wiele ciast i zabiegów jest dla nas wyzwaniem. Szczegółowe procedury w książkach kucharskich czy szybszy sposób wyszukiwania w Internecie pozwalają nam je opanować już za pierwszym razem.

Jednym z wyzwań jest zazwyczaj rozwałkowanie ciasta i wykonane z niego wietrzniki. Nauczymy Cię, jak łatwo zrobić bitą śmietanę karmelową.

Śmietana z nutą karmelu

Aby sobie z tym poradzić, potrzebujemy wieloprocentowej śmietanki do ubijania i cukru. Na każde 100 ml śmietanki dodać 1 łyżkę cukru. Bazę przygotujemy dzień wcześniej.

Powoli i bez mieszania przygotuj karmel z cukru. Podgrzej śmietankę i wlej ją do karmelu. Uwaga, mieszanina może gwałtownie wrzeć. Stopniowo gotuj karmel w śmietanie do uzyskania jednorodnej mieszaniny. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Ubijamy śmietanę klasycznie i od razu wykorzystujemy. Bitą śmietaną napełniamy ciasta, bułki, wietrzniki i inne smakołyki.

error: Treść zabezpieczona !!