Roladki waniliowe ze smalcem. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil.
Roladki waniliowe ze smalcem – sposób przygotowania
Bułeczki waniliowe to absolutny świąteczny klasyk, ale istnieje na nie wiele rodzinnych przepisów. Moja sąsiadka przekazała nam swój ulubiony przepis, w którym do ciasta dodaje się również smalec.

Ciastka:
- mąka – 370 gr
- mielone orzechy włoskie – 100 g
- cukier puder – 100 gr
- masło – 100 gr
- smalec – 100 gr
- jajko – 1 szt
- proszek do pieczenia – pół opakowania
Do obtaczania:
- cukier puder – w razie potrzeby
- cukier waniliowy – do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, gdzie wyrabiać je rękami. Ciasto powinno być błyszczące i miękkie. Następnie zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około aga i formować z nich bułki, które układać na blasze do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz do zarumienienia.
