Roladki waniliowe ze smalcem. Gdy tylko wystawię je na stół znikają w kilka chwil.

Roladki waniliowe ze smalcem – sposób przygotowania

Bułeczki waniliowe to absolutny świąteczny klasyk, ale istnieje na nie wiele rodzinnych przepisów. Moja sąsiadka przekazała nam swój ulubiony przepis, w którym do ciasta dodaje się również smalec.

Ciastka:

  • mąka – 370 gr
  • mielone orzechy włoskie – 100 g
  • cukier puder – 100 gr
  • masło – 100 gr
  • smalec – 100 gr
  • jajko – 1 szt
  • proszek do pieczenia – pół opakowania

Do obtaczania:

  • cukier puder – w razie potrzeby
  • cukier waniliowy – do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski, dobrze wymieszać, a następnie wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię, gdzie wyrabiać je rękami. Ciasto powinno być błyszczące i miękkie. Następnie zawiń w folię i pozostaw na noc w lodówce.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około aga i formować z nich bułki, które układać na blasze do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz do zarumienienia.

Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym. Gdy bułeczki będą letnie, obtocz je w mieszance cukru i odłóż na bok, aby zmiękły. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!