Rosół z kurczaka – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni.

Składniki

  • 1 tuszka z kurczaka
  • 6-7 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 małego selera
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 10 całych kulek pieprzu
  • sól
  • posiekana pietruszka
  • 1 marchewka (ok. 80-100 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki semoliny dziecięcej
  • mąka
  • sól

Proces przygotowania

Umyj kawałki kurczaka i włóż je do większego garnka z przekrojoną na połówki cebulą, całym czosnkiem i grzybami. Pieczarek nie nakładamy za dużo, wystarczy między palce, aby nie przyćmiły smaku zupy drobiowej, a jedynie podkreśliły kolor i smak.

Wszystko zalać około dwoma litrami wody, dodać przyprawy, sól i gotować na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W połowie gotowania dodać oczyszczone warzywa. Po ugotowaniu wszystko odcedź, obierz mięso i pokrój z warzywami.

Doprowadź zupę do wrzenia, a w międzyczasie przygotuj psianki. Wymieszaj drobno startą marchewkę z semoliną, jajkiem i solą. Stopniowo dodawaj mąkę, aż powstanie ciasto przypominające gnocchi. Wcieraj ciasto w gotującą się zupę za pomocą maszyny do gnocchi. Po wypłynięciu udka gotujemy około 1-2 minuty.

Do gotowej zupy dodajemy warzywa i mięso, a według uznania grzyby. Dopraw zupę i podawaj posypaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!