Kupiłeś rurki metalowe i szukasz sprawdzonego przepisu na bułeczki z kremem?
Do ich przygotowania bardzo często wykorzystuje się ciasto francuskie, które jednak za bardzo się kruszy. Upiecz je z miękkiego ciasta śmietankowego według przepisu naszych babć.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki zwykłej
- 250 g masła
- 100 g kwaśnej śmietany
- 100 g śmietany do ubijania
Dodatkowo:
- olej lub ghee do pokrycia metalowych rurek
- 1 jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
- 80 g białek jaj (2 szt.)
- 160 g cukru
- 40 ml wody
Proces przygotowania:
Z mąki, masła i obu śmietanek wyrabiamy gładkie ciasto, mieszamy w robocie kuchennym. Zawiń w folię i włóż do lodówki na noc. Posmaruj metalowe rurki olejem, smaczniejsze jest użycie ghee. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ciasto podzielić na trzy części, dwie części pozostawić na chwilę w lodówce, aby ciasto nie stało się zbyt miękkie.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą linijki pokroić na paski o mniej więcej tej samej szerokości i długości. Wielkość zależy od tego jak duże chcemy bułeczki z kremem. Idealne są paski ciasta o długości około 20 cm i szerokości 3 cm.
Rozwałkuj pasek ciasta na przygotowaną formę i połóż na blasze do pieczenia. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego ciasta. Wszystkie bułeczki z kremem posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w nagrzanym piekarniku. Piec 12-15 minut na złoty kolor, w zależności od wielkości bułeczek z kremem.
Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie ostrożnie wyjmujemy bułeczki z kremem z rurek, należy zachować ostrożność, są delikatne. Cukier z wodą zagotuj na kuchence w temperaturze 115-120°C, mikstura nie może być cały czas mieszana, gdyż w przeciwnym razie doszłoby do krystalizacji.
Zaczynamy ubijać białka. Ciągle ubijając, powoli wlewaj gorącą mieszankę do śniegu i mieszaj, aż lekko ostygnie. Przed napełnieniem bułeczek z kremem włóż śnieg na chwilę do lodówki, łatwiej się z nim pracuje. Krem przełożyć do woreczka dekoracyjnego z gładką końcówką i wypełnić bułeczki z kremem z obu stron tak, aby śnieg był na całej długości. Nadziewane bułeczki z kremem wkładamy do lodówki, najlepiej na 1-2 dni, ale można je zjeść od razu po upieczeniu.