Ten przepis pozwala stworzyć pyszne rurki z kremem w stylu włoskim.
Przepis na domowe rurki z kremem
W związku ze zbliżającym się okresem świątecznym szukasz szybkich pomysłów na słodkości. Ten przepis na domowe rurki z kremem przygotowuje się z kruchego ciasta, śmietany włoskiej i kwaśnej śmietany. Można je również przygotować z ciasta francuskiego.
Nie warto kupować oryginalnego przepisu. Są one idealnie okrągłe i zachowują swój kształt. Krem jest też łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny. Ciasto francuskie jest łatwe do przygotowania.
Składniki:
Ciasto
- 1 jajko
- 250 g masła
- 200 g kwaśnej śmietany
- Posypka: 280 g mąki pszennej +
Włoski krem
- 240 g cukru semoliny
- 120g cukru pudru
- 150g białek jaj (ok. 5 sztuk)
Przygotowanie:
Wymieszaj olej, mąkę i kwaśną śmietanę, aby wyrobić ciasto. Umieść ciasto w plastikowej folii i pozostaw w lodówce na co najmniej 30 minut.
Po nasmarowaniu rurek pokrój ciasto na paski o grubości 2 mm. Następnie “nawlecz” paski na rurki.
Rurki można piec w piekarniku przez 12-15 minut, w zależności od wielkości. Pozostawić do ostygnięcia. Rurki będą chrupiące.
Połącz białka z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Zagotuj mieszankę cukru i wody (240 g plus) do temperatury 115-120°C.
Powoli dodawaj rozpuszczony cukier do białek. Kontynuuj ubijanie. Przed napełnieniem kremu włóż go na kilka chwil do lodówki. Umieść krem w worku do dekoracji. Rozprowadź krem równomiernie na całej długości rurki.