Ten przepis pozwala stworzyć pyszne rurki z kremem w stylu włoskim.

Przepis na domowe rurki z kremem

W związku ze zbliżającym się okresem świątecznym szukasz szybkich pomysłów na słodkości. Ten przepis na domowe rurki z kremem przygotowuje się z kruchego ciasta, śmietany włoskiej i kwaśnej śmietany. Można je również przygotować z ciasta francuskiego.

Nie warto kupować oryginalnego przepisu. Są one idealnie okrągłe i zachowują swój kształt. Krem jest też łatwiejszy do przygotowania niż tradycyjny. Ciasto francuskie jest łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto

  • 1 jajko
  • 250 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • Posypka: 280 g mąki pszennej +

Włoski krem

  • 240 g cukru semoliny
  • 120g cukru pudru
  • 150g białek jaj (ok. 5 sztuk)

Przygotowanie:

Wymieszaj olej, mąkę i kwaśną śmietanę, aby wyrobić ciasto. Umieść ciasto w plastikowej folii i pozostaw w lodówce na co najmniej 30 minut.

Po nasmarowaniu rurek pokrój ciasto na paski o grubości 2 mm. Następnie “nawlecz” paski na rurki.

Rurki można piec w piekarniku przez 12-15 minut, w zależności od wielkości. Pozostawić do ostygnięcia. Rurki będą chrupiące.

Połącz białka z cukrem, aż powstanie sztywna piana. Zagotuj mieszankę cukru i wody (240 g plus) do temperatury 115-120°C.

Powoli dodawaj rozpuszczony cukier do białek. Kontynuuj ubijanie. Przed napełnieniem kremu włóż go na kilka chwil do lodówki. Umieść krem w worku do dekoracji. Rozprowadź krem równomiernie na całej długości rurki.

Rurki z kremem wstawić do lodówki. Podawać z cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!