Instrukcja krok po kroku. Sposób szefa kuchni na najlepsze filety rybne.

Rybny filet to danie idealne dla każdego, kto kocha ryby. Nie jest ono jednak w przygotowaniu tak proste, jak mogłoby się wydawać- długo się rozmraża, łatwo rozpada się podczas smażenia… Czy są na to sposoby? Poznaj wskazówki od prawdziwego szefa kuchni!

Rozmrażanie filetów rybnych to nie lada wyzwanie. Proces ten jest czasochłonny. Mięso z ryby wymaga odpowiednich warunków, a na cały przebieg trzeba poświęcić, w zależności od wielkości ryby, od kilku do kilkunastu godzin. Wielu kucharzy ma jednak swój sekret i jest w stanie czas ten skrócić nawet o połowę.

W tym celu używają oni gazowanej wody mineralnej, która nie tylko wspomaga rozmrażanie, ale także powoduje, że ryba będzie bardziej miękka, a jej smak bardziej wyrazisty. Ten sposób sprawdzi się idealnie zarówno przed smażeniem, jak i przed pieczeniem filetów.

Kolejną wskazówką, której zastosowanie powoduje, że ryba nie rozpada się w trakcie przygotowywania jest włożenie jej tuż przed smażeniem, na chwilę, do zamrażarki. Dzięki tym dwóm sztuczkom prosto z kuchni wspaniałego kucharza, na talerzu będzie można podać filet, wyglądający fantastycznie, a smakujący jeszcze lepiej!

PRZEPIS NA DOSKONAŁE FILETY RYBNE

Składniki:

  • 8 filetów rybnych
  • mąka pszenna (15 dkg)
  • bułka tarta (30 dkg)
  • 1 cytryna
  • mleko (50 ml)
  • 4 jajka
  • olej
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Na początku należy położyć kawałki ryby obok siebie, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z odrobiną soli i odstawić na około 30 minut. Następnie, w celu wchłonięcia nadmiaru wilgoci, trzeba położyć na filety papierowe ręczniki. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mleka z jajkami i przyprawienie szczyptą soli.

Aby uzyskać jeszcze lepszy smak, opcjonalnie można dodać również swoje ulubione przyprawy. Proces panierowania rozpoczynamy od obtoczenia filetów w mące, następnie w wyżej opisanej mieszance, a na koniec w bułce tartej.

Następnie, należy odstawić filety rybne na 15 minut i po tym czasie ponownie powtórzyć całe panierowanie. Po tym wszystkim, każdy kawałek należy umieścić w zamrażarce na 20 minut. Ostatnim krokiem jest już samo smażenie, które rozpoczyna się od rozlania oleju na patelni.

Kiedy jest już ona wystarczająco gorąca, z powodzeniem można zmniejszyć płomień i delikatnie ułożyć na niej filet. Smażenie powinno odbywać się pod pokrywą i trwać przez 3- 4 minuty. Tak przygotowane kawałki warto układać na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar oleju.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!