Lepiej zrób trochę więcej słoików bo znika bardzo szybko: Leniwa sałatka do obiadu na zimę. Prosta i szybka w przygotowaniu.
Sałatka leniwa na zimę to pyszny i ciekawy sposób na urozmaicenie krótkich, zimowych dni. Z pewnością będzie wspaniale smakować Twoim bliskim zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań.
Sałatka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 800 gramów marchwi,
- 500 gramów cebuli,
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg papryki,
- 1,2 kg kapusty.
Dodatkowo na 1 słoik (0,5l):
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 0,5 łyżki octu,
- 4 łyżki gorącej wody,
- 1 łyżka oleju.

Przygotowanie:
Na spód słoików włożyć ziarna pieprzu. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do marchwi koreańskiej. Włożyć do słoików i lekko ugnieść. Obrać cebulę. Pokroić w pół pierścienie i ułożyć jako kolejną warstwę w słoikach. Paprykę pozbawić ziaren nasiennych i pokroić w paski. Włożyć do słoika i ponownie lekko ugnieść.
Kapustę poszatkować i włożyć do słoika na pozostałe warzywa. Pomidory pokroić i ułożyć na wierzchu sałatki w słoikach. Ciasno ugnieść wszystkie warstwy i składniki. Wlać olej do słoików. Przygotować marynatę. W misce wymieszać ocet, wodę i cukier. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wlać do słoików.